© 2014 marjolein blaauwbroek

Prijswinnaars ZomerExpo 2014

De ZomerExpo 2014 Licht is succesvol afgesloten. Van de drieduizend inschrijvingen waren deze zomer 248 werken te bewonderen in het Gemeentemuseum Den Haag. ArtWorlds en het Gemeentemuseum kijken terug op een bijzondere editie. “Een groot aantal bezoekers, veel verkochte werken en na vier jaar nog steeds veel aandacht van collega’s en de pers,” aldus Carlien Oudes, directeur ArtWorlds. Op vrijdag 29 augustus is de tentoonstelling feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking. Vier kunstwerken zijn bekroond met één van de BankGiro Loterij ZomerExpo prijzen:

 

Publieksprijs – Bars Janboud

Tijdens de tentoonstelling mocht het publiek stemmen op zijn of haar favoriete werk. De meeste stemmen gingen naar De laatste afwas van Bars Janboud, pseudoniem van het duo Bart Jansen en Lars Reinboud. De scène speelt zich af vlak na het Laatste Avondmaal: “het vergeten moment in de geschiedenis van het Christendom.” De discipelen helpen Jezus met de afwas in een moderne spoelkeuken. Bart: “Door de vaatwasser toe te voegen wordt het verhaal uit zijn tijd getrokken. Hierdoor verandert de boodschap en ontstaat er verwarring.” Een maand lang zijn de kunstenaars met het werk bezig geweest; modellen en het keukenblok zoeken, foto’s maken en daarna gebroederlijk zij aan zij het doek schilderen. Hun twee handschriften komen samen. “Tijdens de voorronde kregen we meteen fantastische reacties. Het is fijn om te merken dat onze samenwerking werkt.”

 

Museumprijs – Ruben Pest

De Museumprijs ging naar Penny, een videowerk van Ruben Pest. Ruben liet zich inspireren door het mythologische verhaal van Penelope uit Homerus’ Odyssee. In zijn moderne verbeelding van de mythe zien we Penny een etmaal non-stop in haar huiskamer, wachtend op haar man die in 2002 als korpsmarinier werd uitgezonden en waarvan ze sindsdien niets meer heeft gehoord. “Ik wil de kijker graag meenemen naar een andere wereld door ruimtes te veranderen of door samen te werken met de ruimtes die ik film.” Ruben werkt graag figuratief: “Het is herkenbaar en toegankelijk, bijna amusement; daarmee pak je de kijker. Door diepere betekenislagen toe te voegen, kan er ook een boodschap over worden gedragen. Met Penny zocht ik de grenzen op van het vertellen met bewegend beeld.”

 

Verlichte prijs – Arike Gill en Rolf van Oven

Aansluitend op het thema licht heeft ArtWorlds dit jaar de Verlichte Prijs in het leven geroepen. Deze prijs ging naar het duo Arike Gill en Rolf van Oven, voor hun werk Het lange leven van een kleine fout. Arike haalt haar inspiratie uit oude foto’s, bijzondere verhalen en voorwerpen die overblijven na de dood. Het lange leven van een kleine fout is een poëtische lichtinstallatie met enveloppen van de briefwisseling tussen haar overgrootmoeder en haar beste vriendin. Het verlies van een kind staat in deze brieven centraal. Als het licht aangaat achter de brieven, worden oude foto’s en tekeningen zichtbaar. “We proberen licht te werpen op iets dat donker was”, zegt Rolf. Hij helpt zijn vrouw al jaren met de technische aspecten in haar kunstwerken. “Arike kan goed tekenen en ik totaal niet, maar op technisch gebied ben ik handiger. Aangezien de lampen een essentieel onderdeel zijn van het werk, was dit het moment om deze installatie als ons eerste officiële samenwerking te bestempelen.”

 

Oplageprijs – O.N.A.

Rotterdams-Haags collectief O.N.A. won met hun foto Zonder Titel de Oplageprijs. Corine Barendregt, Lucius Pax en Sanna van Renesse hebben elkaar leren kennen op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Corine: “We hebben ons collectief te danken aan het doorzettingsvermogen van Sanna. Zij geloofde dat we met ze drieën wat nieuws konden creëren.” Naast hun collectief, werken ze ook als zelfstandig kunstenaar. “Het werk dat we samen maken wijkt totaal af van ons eigen werk en is daardoor extra verrassend”, volgens Lucius. Het trio begon in een oude schuur te experimenteren met het spel van schaduw en licht op objecten. Uiteindelijk gingen de ruimtes de hoofdrol spelen. Met papier en tape brengen ze subtiele veranderingen in deze ruimtes aan. Lucius: “Het gaat om de esthetiek. Interessante beelden en ontwerpen die vragen oproepen bij de toeschouwer.”

 

Woest jubileum op komst!

De ZomerExpo verlaat de verlichte kunst en doet volgend jaar een oproep aan de oergevoelens van kunstenaars. Het jubileumjaar is onstuimig, wild, bruut en ongetemd; het thema van 2015 is woest. www.zomerexpo.nl

 

Gepubliceerd in Palet nr 373, oktober/november 2014, blz. 56-59.

141110_Palet ZE_0000kopie

141110_Palet ZE_0001kopie