© 2015 marjolein blaauwbroek

Wake up in Art

“Heb je lekker geslapen?”, vraagt de Rotterdamse fotograaf terwijl hij mij met zorg een ontbijtje voorschotelt. Judith van den Berg en Wibbine Kien startten in 2012 het project Wake up in Art, waarin ze kunstliefhebbers de mogelijkheid bieden om tijdens de Art Rotterdam Week een nachtje bij een kunstenaar of designer te logeren. Ik mocht voor Kunstbeeld bij fotograaf Hans Wilschut overnachten.

Ben je ergens allergisch voor? Naar aanleiding van deze vraag en de nodige research zochten de dames van Wake Up in Art een passende match. “We willen bezoekers een persoonlijke ervaring bieden”, zegt Judith van den Berg, “dus koppelen we zorgvuldig de gasten aan de kunstenaars.”

Enthousiast onthaal
Geduldig wachtte ik op het verlossende antwoord: Hans Wilschut is mijn gastheer. Een gerenommeerde Rotterdamse fotograaf die bekend is om zijn haarscherpe, geëngageerde foto’s van stedelijke gebieden. We ontmoeten elkaar op de MK-award uitreiking op Art Rotterdam in de Van Nellefabriek. Hans is voorzitter van deze prijs voor hedendaagse kunstenaars met oog voor avontuur en engagement. Een beetje zenuwachtig stel ik mezelf voor. Zijn enthousiasme zorgt ervoor dat ik gelijk op mijn gemak ben. Meteen wordt ik meegenomen naar de MK-borrel om te vieren dat het kunstenaarsduo Gil & Moti met de prijs naar huis gaan.

Dit is het eerste jaar dat Hans hier aan mee doet. “In mijn atelier staat kostbare apparatuur, maar toen ik hoorde dat ik de kunstliefhebbers ook in mijn huismocht ontvangen ben ik het avontuur gelijk aangegaan.” Ik ben de tweede gast die deze week een blik mag werpen in zijn leven. “Het is fijn om één op één over mijn werk te kunnen vertellen en wellicht te discussiëren.”

De kwetsbaarheid van het leven
Na de borrel besluiten we nog een kijkje te nemen bij de opening van ‘La La La Human Steps’ in Museum Boijmans Van Beuningen. Hans blijkt half Rotterdam te kennen en kletst er ondertussen rustig op los. De tentoonstelling past goed bij de situatie. De honderd werken uit de eigen collectie gaan over het leven en met name de kwetsbaarheid van het leven. Door mee te doen aan Wake up in Art stel je je ook kwetsbaar op, want je weet nooit bij wie je aan de ontbijttafel eindigt.

Maandag fotografeert hij in het museum het werk van Sara VanDerBeek. Samen bekijken we de ruimte. Ter plaatse regelt hij alvast een installatie om het werk van bovenaf te kunnen fotograferen. Dit is zijn favoriete perspectief. Regelmatig regelt hij steekkarretjes, installaties of klimt op gebouwen om zichzelf buiten de gewone wereld te plaatsten en de omgeving vanuit een andere hoek te benaderen.

Veranderingen in verstedelijkte omgevingen
Tussen het handjes schudden door bespreken we uitgebreid zijn manier van werken. Vol passie toont hij een van zijn recente foto’s. Hans is gefascineerd door veranderingen in verstedelijkte omgevingen. Zo fotografeerde hij acht jaar lang de verbouwing van Rotterdam Centraal vanuit een hotelkamertje aan de overkant. Ook de stad Lagos (Nigeria) wekt zijn interesse. Al meerdere malen keerde hij terug om de aanpassingen in de stad vast te leggen. Hij is op zoek naar opvallende elementen zoals aangelegde parken tussen hoofdwegen in, waar eigenlijk niemand kan komen. Leegstaande gebouwen die nieuwe functies krijgen of als ruïnes midden in de stad blijven staan. “Mijn foto’s hebben een dubbele betekenislaag. Als je naar de details kijkt, wordt het verhaal van het gebied blootgelegd en tegelijkertijd stip ik maatschappelijke thema’s aan.” Om alle details goed te kunnen lezen en om de bezoeker in het werk te trekken drukt hij de foto’s groot af. “Uren lang selecteer ik foto’s in mijn atelier en maak ik proefdrukken, om het gewenste resultaat te verkrijgen.” In zijn werk wordt niets aan het toeval overgelaten.

In het donker brengt hij ons in zijn minicamper naar huis. Hij woont langs de Nieuwe Maas met uitkijk op de architectonische gebouwen aan de overkant van het water. Door onze gedeelde passie voor fotografie en kunst zijn we nog lang niet uitgepraat en delen we onder een genot van een glaasje wijn onze kunsthoogtepunten van de afgelopen jaren. Zijn klok tikt duidelijk hoorbaar door.

Speciaal voor dit project slaapt hij zelf in de kamer van zijn dochter, zodat ik en de andere gasten de master bedroom kunnen gebruiken. Een ruime, nette kamer met een groot tweepersoonsbed, een bank en een spiegel. Een hotelkamer is er niets bij. Met mijn gedachte bij onze goede gesprekken val ik in een diepe slaap.

Bedolven onder de foto’s
Als ik ‘s morgen de woonkamer in loop, komt de geur van warme broodjes mij tegemoet. Hans staat in de keuken een uitgebreid ontbijt voor ons te maken. Vol trots toont hij daarna zijn fotoserie uit Lagos, waarvan hij een boek wil samenstellen. Samen zitten we bedolven onder de foto’s op de bank, terwijl hij foto voor foto toelicht wat zijn boodschap is. Helaas is er geen tijd meer om een bezoek te brengen aan zijn atelier. Maar naast de goede service, was het een mooie ervaring om iemand zo uitgebreid en persoonlijk te leren kennen.

Wake up in it organiseert tijdens meerdere kunstevenementen logeerpartijtjes, kijk voor meer informatie op www.wakeupinit.com

 

150702_Hans Wilschut_0023b