© 2015 marjolein blaauwbroek

Art Rotterdam

Al weken werd erover gesproken, maar het startschot is eindelijk gegeven: Art Rotterdam Week is begonnen! Heel Rotterdam staat t/m zondag 8 februari 2015 in het teken van de hedendaagse kunst. De hoofdlocatie is de Van Nellefabriek. Hier vindt niet alleen Art Rotterdam plaats, de grootste beurs voor hedendaagse kunst in Nederland, maar ook Intersections, de ruimte voor jong talent en Prospects & Concepts, waar het Mondriaanfonds werk toont van kunstenaars die zij financieel ondersteund hebben. Voor de kunstkoper met een kleine portemonnee is er We Like Art, met enkel kunst onder de €1.500 en DordtYart presenteert verschillende installaties waarin ze de grens opzoeken tussen kunst, wetenschap en techniek.

Voor CuluurBewust.nl bezocht ik Art Rotterdam. Bij de entree van de beurs is het gelijk duidelijk: dit is the place to be. Hordes mensen lopen naar binnen en naar buiten. Het publiek is divers, van studenten, tot kunstenaars, kunstliefhebbers en vele kunstprofessionals. Maar liefst 132 galeries en kunstinitiatieven uit binnen- en buitenland nemen dit jaar deel aan de beurs. Hoe val je als standhouder op tussen dit grote aanbod? Ik ging op zoek naar de meest opvallende, gedurfde presentaties.

White cube op zijn retour
De tijd van de saaie kunstbeurzen met enkel hokjes waarin netjes een aantal werken hangen is gekeerd. Tussen de witte hokjes ontstaan steeds meer speelse presentaties. Is de white cube is op zijn retour? Kunstgaleriebonn (Bonn) koos bijvoorbeeld voor zwarte muren waar de conceptuele werken van Lilah Fowler goed tot hun recht komen. Snap Projects uit Lyon behangde de stand met een drukke retroprint die aanlsuit bij de kleurrijke minimalistische kunst. En de New Yorkse galerie Pablo’s Birthday verbouwde haar stand om tot landhuis. Ze schilderden de muren roze en voegde elementen toe van versiering. Wellicht leidt de versiering de aandacht iets af van het werk, maar ze versterken elkaar ook, want juist door de aankleding werd mijn oog getrokken.

Paard op rolschaatsen
Het plaatsen van opvallende objecten is tevens populair. TORCH uit Amsterdam installeerde een reusachtig opgezet paard op rolschaatsen van Tinkebell middenin hun stand. Galerie Mario Mazzoli (Berlijn) trekt de aandacht door een zwembad van drie meter breed in hun galerie te plaatsen. Hierin drijven bordjes van Céleste Boursier-Mougenot die rustgevend zachtjes tegen elkaar aanbotsen.

Tafels besmeurd met klei
Enkele exposanten hebben een gedurfde keuze gemaakt en tonen enkel één installatie. Met name het werk van Dick Verdult bij Annet Gelink Gallery (Amsterdam) trekt veel bekijks. Het bestaat uit vele tafels besmeurd met klei die samen een vierkant vormen. Op de hoeken zijn een soort stenen installaties gebouwd waarop kleurrijke keramiek staat met kronkelige vormen. Geukens & De Vil (Knokke) heeft daarentegen de stand minimalistisch gehouden met enkele marmeren objecten van Peter de Meyer langs de wand, die op het eerste gezicht doen denken aan documentatiemappen voor schetsen.

De meest opvallende stand is van Barbara Seiler (Zürich) en Jeanine Hofland (Amsterdam). In eerste instantie lijkt het een bar, totdat je nog een keer kijkt en merkt dat het onderdeel is van een gesamtkunstwerk. Art Rotterdam blijft je verrassen.

Art Rotterdam in de Van Nellefabriek van 4 t/m 8 februari 2015. Deze reportage schreef ik in opdracht van CultuurBewust.nl 

 

Art Rotterdam Week

Dick Verdult @ Annet Gelink Gallery

Art Rotterdam Week

Tinkebell @ TORCH

Art Rotterdam Week

Barbara Seiler & Jeanine Hofland