© 2015 marjolein blaauwbroek

Veerle Ritstier

De Rotterdamse kunstenares Veerle Ritstier verzamelde ruim drie jaar geleden geld in via het crowdfunding platform Voordekunst voor haar fotoproject Primordium. Hierin smelten objecten, door middel van kleurrijke patronen, samen met het menselijk lichaam.

Met een fleurige bloem in haar haar, ontvangt ze zij mij bij haar thuis. Ze woont en werkt hier samen met haar vriend en compagnon Rick van den Berg. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de grafieklessen op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werken zowel gescheiden, als samen aan diverse series. Hun woonkamer heeft wat weg van een galerie. Overal hangt, staat en ligt kunst. Op de eerste verdieping bevinden hun ateliers, waar ze samen de nodige uurtjes doorbrengen.

Hoe is het fotoproject Primordium ontstaan?
Veerle is al jaren geïnteresseerd in gedaante transformaties en kwantumfysica. “Volgens deze leer is alles één, want alles bestaat uit energie. In de serie Primordium laat ik gebruiksobjecten samensmelten met delen van het menselijk lichaam, zoals een theepot met een hand en het hoofd met een scheerapparaat”, vertelt ze terwijl ze mij het bijhorende fotoboek toont. “De energie beeld ik uit door kleurrijke patronen van het voorwerp over te laten gaan op het lichaam. Of andersom.”

Wat heeft Voordekunst opgeleverd?
Dit was de eerste en ook enige keer dat ze via crowdfunding geld voor een project heeft verzameld. “Ik wilde mijn fotoserie tentoonstellen, maar ik had het geld niet om de foto’s te laten afdrukken. Voordekunst was voor mij de perfecte oplossing. Omdat je tegenprestaties aanbied kom je in contact met de financierders. Het verbaasde mij dat naast kennissen, ook mensen geld doneerden die mij totaal niet kenden. Zij hadden dus echt vertrouwen in mijn project. Ook op de projectpagina werden positieve reacties achtergelaten.” Met een glimlach zegt Veerle: “Dit vertrouwen gaf mij een enorme opkikker.”

Wat wil jij met je werk overdragen?
“Ik wil dat mijn werk positieve energie uitstraalt, zodat mensen blij worden als ze mijn werk zien. Tijdens het proces ben ik wel bezig met een boodschap, maar iedereen mag zijn eigen invulling geven. Door te luisteren naar de ervaring van anderen, leer ik zelf weer meer over mijn werk.”

Waar ben je nu mee bezig?
“Sinds september volg ik een opleiding tot Fytotherapeut, kruidengeneeskundige. Veel onkruid in de tuin is waardevoller dan we denken. Ik wil graag leren welke krachten van bloemen en planten we vergeten zijn. Het eerste kruid dat we hebben behandeld is de Goudsbloem. Om mij twee passies te combineren ben ik begonnen aan een serie schilderijen waarin telkens één kruid centraal staat. Zowel het uiterlijk van het kruid, als de functies verwerk ik op het doek.” Dit zorgt voor een kleurrijk geheel. “Ik hou ook gewoon heel erg van kleur”, zegt de kunstenaar lachend.

Staan er interessante plannen op de planning?
Trots vertelt Veerle dat haar werk komend najaar is te zien op de kunstbeurs Art Assen en eind 2015 op Art in Redlight in Amsterdam. “Ik en mijn vriend hebben de laatste jaren regelmatig werk verkocht aan huis en tijdens exposities in galeries, maar we hebben nog nooit met ons werk op een kunstbeurs gestaan. We zijn erg benieuwd wat deze ontwikkeling ons gaat brengen.”

Dit interview is geschreven in opdracht van CLEEFT.