© 2015 marjolein blaauwbroek Tino Sehgal Stedelijk Museum

Tino Sehgal

Rustig, bijna krampachtig, kronkelt ze om haar eigen as over de vloer. Haar ogen blijven mij strak aankijken, maar toch heeft ze zichzelf afgesloten van de buitenwereld, geïsoleerd. Hoe confronterend ik haar blik ook vindt, ik kan mijn ogen niet van haar afhouden.

Opeens loopt een andere dame de ruimte binnen, gaat gecontroleerd naast de danser liggen en neemt haar bewegingen over. Samen bewegen ze als een zee over de grond, totdat de eerste dame opstaat en haar collega alleen in de zaal achterlaat. Door de continue bewegingen raak ik in een soort trance. Op de achtergrond klinken enkele piepjes, die mij, en waarschijnlijk ook de dansers, een besef van tijd geven.

Ontmoetingen
Deze performance, of situatie zoals hij het zelf noemt, is onderdeel van A year at the Stedelijk: Tino Sehgal. Tino Sehgal (1976) is sinds 2000 actief in te kunstwereld en staat bekend om zijn innovatieve experimentele werk, waarin de ontmoeting tussen ‘levende kunstwerken’ en publiek centraal staat. Een jaar lang presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam elke maand een ander werk van hem in een van de museumzalen. Deze zalen worden niet aangegeven, dus als bezoekers stap je onverwacht een van de situaties binnen.

Confrontaties
Die plotselinge confrontatie versterkt zijn werk. Zo maakte ik kennis met zijn werk op Documenta 13 in Kassel in 2012. In een klein hokje achter een immens gebouw, verstopt voor de buitenwereld, werden we groepje per groepje een verduisterde ruimte ingeloodst. Tussen het publiek begonnen mensen a capella te zingen en te bewegen op het ritme. Langzaam wenden mijn ogen aan de duisternis en kon ik de ‘acteurs’ en bezoekers zien. Wie heeft welke rol? Waar is de grens tussen de toeschouwer en het kunstwerk? De kleine ruimte, het ritme en de verwarring zorgde voor een intense ervaring. Ook hier had ik uren naar kunnen luisteren en de reacties van het publiek kunnen observeren.

A year at the Stedelijk: Tino Sehgal van 1 januari t/m 31 december 2015 in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Tino Sehgal Stedelijk Museum

Tino Sehgal, Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things, 2005