© 2015 marjolein blaauwbroek No Walls Expo

No Walls Expo

Rotterdam zal in de eerste week van februari geheel in het teken staan van de hedendaagse kunst. Wat ooit begon met één kunstbeurs is tegenwoordig uitgegroeid tot een heus evenement, dat menig kunstliefhebber naar Rotterdam trekt. Deze editie van de Art Rotterdam Week strijken verschillende beurzen neer, presenteren culturele instellingen speciale programma’s en worden er verschillende projecten in de openbare ruimte getoond. Hier moeten we nog even op wachten, maar om alvast in de stemming te komen heeft de No Walls Expo in de Fenixloods alvast zijn deuren geopend voor publiek.

In de loods waar Bob Smit, eigenaar van Bob Smit Gallery, vier jaar geleden de eerste editie van de RAW Art Fair organiseerde, toont hij nu enkel ruimtelijk werk. Sinds vorig jaar is de RAW Art Fair verhuisd naar de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade en heeft daardoor een beetje z’n rauwe en toegankelijke karakter verloren. Dit jaar gaat de beurs dan ook verder onder de naam Rotterdam Contemporary Art Fair. Om toch het rauwe gevoel vast te houden en om extra aandacht te schenken aan groot ruimtelijk werk bracht Bob Smit de No Walls Expo tot leven.

No Walls Expo
De titel van de expo zegt het al; geen muren, dus geen gebruikelijke witte beursopstelling. De werken staan als bomen in het bos kris kras door elkaar. Er is zoveel te zien, dat de kans groot is dat je een van de werken over het hoofd ziet. Al zal de bonkende toren van NSD, meteen links bij binnenkomst gelijk opvallen, net zo als het werk van …. dat bestaat uit allerlei gekleurde licht panelen en …. maakt zoveel herrie tijdens zijn non-stop, sjamanistische performance, dat niemand hem zal missen.

De tentoonstelling is onderdeel van het Vlaanderen-Nederland jaar ter eren van het 20 jarige jubileum van het Cultureel Verdrag dat op 17 januari 1995 is getekend. De sculpturen en installaties zijn dan ook allemaal vervaardigd door Hollandse en Vlaamse kunstenaars. De creaties van jong en opkomend talent staat tussen het werk van gerenommeerde kunstenaars, waardoor een diverse expo ontstaat. Er is geen rekening gehouden met een bepaald thema. “Hierdoor gaan de installaties en sculpturen interessante dialogen met elkaar aan”, zegt Bob Smit, “Het was dan ook een hele puzzel om de ruimte in te delen. Op het laatste moment hebben we nog werken verplaatst.”

Alice in Wonderland gevoel
Ondanks dat het één ruimte is waar alle werken zijn opgesteld, krijg je toch een soort Alice in Wonderland gevoel. Door de verduistering, zie je alle werken namelijk pas goed als je er met je neus boven op staat, waardoor het een soort ontdekkingsreis wordt. Tevens worden de objecten één voor één uitgelicht. Dit zorgt voor een magisch effect. De vervreemde vormen, performance en de geluiden die enkele werken maken versterken dat gevoel. Het witte konijn ben ik nog niet tegengekomen, maar wie weet huppelt hij toch ergens rond.

No Walls Expo van 17 jan t/m 17 feb 2015 in de Fenixloods Rotterdam

 

No Walls Expo

Birgit Verwer @ No Walls Expo

No Walls Expo

Toine Klaassen @No Walls Expo

No Walls Expo

Sofie Muller @ No Walls Expo

151701_No Walls Expo_0012

Overzicht Fenixloods

 

Deze reportage is geschreven in opdracht van CultuurBewust.nl