© 2014 marjolein blaauwbroek

Art in Redlight

Tussen kerst en oud en nieuw staat de Beurs van Berlage te Amsterdam in het teken van de hedendaagse kunst. Art in Redlight is een beurs, zonder daadwerkelijk een beurs te zijn. De witte hokjes doen denken aan een beurs, alleen zijn de meeste stands dit keer niet ingericht door galeriehouders maar door de kunstenaars zelf. Dit zorgt voor een speelse en hippe kunstmanifestatie.

Tien jaar geleden vond de eerste editie van Art in Redlight plaats in de Oude kerk, midden in het Redlight District. Sindsdien probeert de organisatie de positie van kunstenaars te verbeteren door ze te verbinden met verzamelaars en kunstliefhebbers. In totaal is er werk te zien van maar liefst 150 kunstenaars, twintig galeries en is er een podium voor muziek, dans en performances.

Art in Red Light
Beurzen zijn vaak strak en in een raster ingedeeld. De stands van Art in Redlight zijn speels over de ruimtes verdeeld. In het midden van elke zaal staan enkele reusachtige ruimtelijke werken, zoals het paard van Pim Paalsgraaf en een bonkende toren van NSD. Deze toren doet denken aan blokhut op stelten waarin elk kwartier een voorwerp doorheen wordt geslingerd, waardoor voorbijgangers even terugdeinzen. Deze ruimtelijke werken zorgen voor een mooi contrast met de relatief kleine hokjes waar de kunstenaars en galeries hun werk tonen. Mede door de ruimte wordt hier met name klein, plat werk getoond.

Verrassend
Ieder hokje is weer een verrassing: Meinbert Gozewijn van Soest heeft zijn stand omgebouwd en betiteld als Relikwieën Museum en heeft elke centimeter van de ruimte volgehangen met zijn schilderijtjes, tekeningen en objecten. Setareh Maghsoudi heeft daarentegen één groot papieren werk neergezet dat gelijk haar gehele stand vult. Alle disciplines zijn vertegenwoordigd, maar er hangt verrassend veel schilder- en tekenwerk, en er is bijna geen videowerk te bekennen.

Jong talent
Naast enkele bekende namen zoals Barbara Broekman, met haar indrukwekkende textiel, hangt er beduidend veel jong talent. Hier en daar hangt zelfs de gemoedelijke sfeer van een eindexamenexpositie. Met name de recent afgestudeerden van de Gerrit Rietveld Academie zijn goed vertegenwoordigd. Cheryl Schurgers toont bijvoorbeeld nogmaals haar persoonlijke fotoserie waarin het vrouwelijk lichaam centraal staat. Deze serie bestaat uit sterke maar soms ongemakkelijke portretfoto’s van haar en haar zusje. De stand van Sytske van Koeveringe hangt vol met grote pagina’s met pakkende citaten. Nieuwsgierige voorbijgangers vraagt ze of ze een stukje mag voorlezen uit haar werk.

De kunstenaars zijn zelf aanwezig om over het werk te vertellen. Hierdoor wordt de gemiddelde leeftijd gelijk omlaag getrokken en krijgt de beurs een hip karakter. Een betere jaarafsluiting voor de jonge, hedendaagse kunstliefhebber bestaat niet.

Art in Redlight van 27 t/m 30 dec 2014 in de Beurs van Berlage te Amsterdam

142312_Art in Red Light_0133w

Cheryl Schurgers

142312_Art in Red Light_0054w

Setareh Maghsoudi

142312_Art in Red Light_0030w

Stella de Kort

142312_Art in Red Light_0001w

Barbara Broekman

142312_Art in Red Light_0038w

Zaaloverzicht Art in Redlight

Deze reportage schreef ik in opdracht van CultuurBewust.nl