© 2014 marjolein blaauwbroek

Herman de Vries

Toeval, willekeurigheid en documentatie zijn de sleutelbegrippen van het werk van Herman de Vries. Op het oog lijken de objecten waaruit zijn werken bestaan weloverwogen gekozen en geordend, maar in bijna al zijn werken legt hij zijn lot in de handen van de natuur. Hij zoekt de grens op van kunst, wetenschap, cultuur en natuur in de meest uiteenlopende kunstdisciplines. Het Stedelijk Museum Schiedam toont een uitgebreid overzicht van zijn intrigerende oeuvre.

 

141810_Herman de Vries sms_0078kopie 

Simplistisch

Ooit maakte hij minimalistische werken die enkel bestonden uit stipjes die hij op papier zette met behulp van nummerreeksen die de grote, kleur of afstand tussen de stipjes bepaalde. Later legde hij een vellen papier onder bomen. De blaadjes die uit de boom waaiden en op het vel terecht kwamen vormen het werk. En een van zijn bekendste werken is 16dm2. Hiervoor documenteerde hij alle verschillende plantjes die op 16dm2 voor kwamen. De installatie bestaat uit een hele wand met kleine takjes en plantjes. Door dit soort werken werkt zijn liefde voor de natuur aanstekelijk. Zijn keuze voor simplisme voorwerpen uit de natuur, maakt ons even bewust van de bomen waar we dagelijks langslopen en van de prachtige stenen die voor het oprapen liggen.

 

141810_Herman de Vries sms_0004kopie

 

Poëtisch

Het werk van Herman de Vries heeft een hoog gehalte van conceptualiteit. In elke zaal hangt televisiescherm waarop hij vertelt over de concepten van zijn werken. Door naar hem te luisteren komen zijn werken tot leven. De blaadjes op papier lijken gecompositioneerde objecten op papier. Maar juist het toevalselement van de blaadjes die vanuit de boom op het papier landden, maakt het werk interessant. En Herman kan vol passie, poëtisch maar tegelijkertijd helder over zijn werk vertellen. Ik zou uren kunnen kijken en luisteren naar de inspirerende man met de witte baard.

 

141810_Herman de Vries sms_0045kopie

 

Steriel

Net als Herman de Vries zelf stralen zijn kunstwerken rust uit. De werken zijn op esthetische, bijna steriele wijzen samengesteld en gepresenteerd. Het Stedelijk Museum Schiedam is dan ook een perfecte locatie om een overzicht van zijn werk te tonen. De ruimtes zijn licht, waardoor het steriele wordt versterkt. En de afwisseling van grote en kleine zalen verdeelt over schillende verdiepingen geeft de mogelijkheid om de diversiteit van zijn oeuvre weer te geven. Elk gedeelte staat in het teken van een ander thema: zero, random objectivation, chance and change, my poetry is the world en natural relations. Deze woorden omschrijven gelijk het interessante kunstenaarschap van Herman de Vries.

Herman de Vries vertegenwoordigd volgend jaar Nederland op de Biënnale van Venetië. Ook deze presentatie beloofd een evenwichtige, rustige en ethische presentatie te worden, waar bezoekers even kunnen wegdromen.

 

Kijk voor meer informatie de aflevering van Kunstuur van avrotros.

herman de vries. all, Stedelijk Museum Schiedam t/m 18 jan 2015

141810_Herman de Vries sms_0008kopie

141810_Herman de Vries sms_0019kopie

141810_Herman de Vries sms_0007kopie

141810_Herman de Vries sms_0059kopie

141810_Herman de Vries sms_0006kopie