© 2015 marjolein blaauwbroek Femke Woltering, ZomerExpo

Femke Woltering

Opbouwen en afbreken. Opbouwen en afbreken. Niet alleen de uiterlijke vertoning van de kleiobjecten van Femke Woltering is woest, maar ook haar manier van werken. Controle en toeval zijn niet alleen kernbegrippen in haar werk, maar ook in haar leven.

Een paar jaar geleden stopte de schildklier van Femke met het aanmaken van een belangrijk stofje. Dit was een cruciaal moment. Zonder dit stofje werd ze een ander mens. Denken ging bijvoorbeeld trager, waardoor ze andere keuzes maakte. “Dit triggerde mij, want ik kwam er achter dat het chemische proces in ons lichaam invloed heeft op hoe wij ons voelen en dus op hoe we handelen.” Vanuit dit punt ging ze op onderzoek uit: in hoeverre ben je wie je bent?

Geen deel kan zonder het andere
In 2014 studeerde Femke af op de afdeling keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze verwerkte de resultaten van haar onderzoek naar voedsel in haar afstudeerwerk. Haar woeste beelden zijn opgebouwd uit allemaal losse delen die net als ons lichaam samen één organisch geheel vormen. De beelden lijken intuïtief te zijn ontstaan maar tegelijkertijd is de controle zichtbaar. Geen deel kan zonder het andere. Lees hier het gehele interview voor de ZomerExpo.