© 2015 marjolein blaauwbroek Jan Korevaar, ZomerExpo

Jan Korevaar

Zenuwachtig sluit kunstenaar Jan Korevaar zich aan in de rij tijdens de voorronde van de ZomerExpo in Loods 6 te Amsterdam. De dagjury komt dichterbij. Als hij zijn werk afgeeft, gaat zijn hart nog sneller kloppen. De secondes tikken voorbij. Dan volgt het verlossende woord: een wildcard! Daarmee is zijn werk Allegorie regelrecht gekozen voor de ZomerExpo 2015 Woest in het Gemeentemuseum Den Haag.

“Dit is het steuntje in de rug dat ik nodig had”, zegt de kunstenaar enthousiast. In 2013 waren twee van zijn schilderijen te zien in de ZomerExpo Aarde. Vorig jaar heeft zijn werk het museum helaas niet gehaald. “Ik zie ZomerExpo als een jaarlijkse kans om mijn nieuwe werk te laten zien. Aan kunstkenners, maar ook aan het grote publiek. Er zijn tegenwoordig zoveel kunstenaars. Zie daar maar eens uit te blinken.”

Mentale woest
Zijn atelier, een antikraakwoning in Amsterdam, is één groot palet. Overal staan doeken te drogen en liggen verfkwasten en tubes. Vijf dagen per week sluit Jan zich hier op. “Ik probeer in trance, een ‘mentale woest’, te komen en laat de verf zijn werk doen. Ik stop pas als ik tevreden ben. Later doe ik nog wel wat aanpassingen, maar het grootste gedeelte zet ik in één flow op het doek.” Lees hier het gehele interview.

Jan Korevaar, ZomerExpo